Een verkoop annuleren

Etsy verkopers kunnen een verkoop annuleren. Als je iets op Etsy hebt gekocht en de bestelling wilt annuleren, moet je contact opnemen met de verkoper.

Een bestelling annuleren

Kijk eerst of je transactie voldoet aan de vereisten van Etsy's annuleringsbeleid.

Als je de transactie niet kunt voltooien, moet je de koper hierover via Etsy Berichten informeren voordat je de transactie annuleert. Als de koper al betaald heeft, moet je een volledige terugbetaling doen. Bewaar restituties in je administratie voor het geval er een geschil ontstaat.

Een bestelling annuleren:

1. Op Etsy.com, klik je op Jouw account.
  2. Klik op Shopmanager.
  3. Klik op Bestellingen & Verzending.
  4. Klik op het pictogram (beletselteken) naast  de bestelling waarvoor je een restitutie wilt doen.
  5. Klik op Restitutie doen.
  6. Selecteer een Reden voor de restitutie  en voeg een optioneel Bericht aan de koper toe.
  7. Naast het bestelnummer, klik je op het vakje Doe volledige restitutie, en dan  Bestelling annuleren.
  8. Kies welke transacties je wilt annuleren. Je kunt enkele of alle transacties van een bestelling annuleren.
  9. Klik op Restitutie bekijken.

Als de koper heeft betaald via Etsy Payments, ben je klaar! Heeft de koper via een andere methode betaald, bijvoorbeeld PayPal, dan moet je een restitutie doen via die betaalmethode.

We wachten 48 uur tot we de bestelling daadwerkelijk annuleren. Heb je Etsy Payments gebruikt, dan crediteert Etsy automatisch de bijbehorende listing- en transactiekosten.

Geannuleerde bestellingen verschijnen onder Bestellingen & Verzending in de tab Voltooid.

Het annuleren van een uitverkocht item plaatst het item niet terug in je shop, maar je kunt het snel vernieuwen.

Ik heb een item besteld en wil het annuleren

Als je iets op Etsy hebt gekocht en de bestelling wilt annuleren, moet je contact opnemen met de verkoper. Alleen verkopers kunnen transacties annuleren.

Verkopers kunnen retouren accepteren, maar zijn in de meeste gevallen niet verplicht om dit te doen, tenzij ze zelf aangeven in hun shopvoorwaarden dat ze dit doen, of wanneer ze verplicht zijn dit te doen door de lokale wetgeving. Je kunt het shopbeleid van de verkoper vinden op de homepage van de shop. Kopers moeten de shopvoorwaarden van de verkoper grondig doornemen en contact opnemen met de verkoper voordat ze een bestelling terugsturen.

Als een koper vraagt om een retour of restitutie voor een item, kun je hem/haar helpen via Shopmanager.

Als je normaal gezien geen retouren of restituties accepteert, kun je overwegen een uitzondering te maken aangezien het kan helpen klanttevredenheid en loyaliteit te verbeteren. Een bestelling restitueren of retouren verwerken is echter helemaal aan jou. Je kunt in je shopbeleid aangeven of je retouren accepteert.

Als je Etsy Payments gebruikt, kun je je bestelling restitueren via je Shopmanager:

1. Op Etsy.com klik je op het Jouw account icoon.
  2. Klik op Shopmanager.
  3. Klik op Bestellingen & Verzending.
  4. Klik op het (beletselteken) naast de bestelling waarvoor je een restitutie wilt doen.
  5. Klik op Restitutie doen. Als je een transactie gedeeltelijk wilt terugbetalen, vul je naast het item het Bedrag om terug te betalen in.

Nadat je een restitutie hebt gedaan, kun je de bestelling ook annuleren.

Als je een andere betaalmethode gebruikt, zoals PayPal zonder Etsy Payments, dan moet je een restitutie doen via die betaalmethode.

Als je een restitutie doet via je Shopmanager, worden je Etsy transactie- en verwerkingskosten voor de terugbetaalde transacties automatisch teruggestort op jeBetaalrekening.

Als de bestelling waarvoor je een restitutie wilt doen nog steeds wordt verwerkt, kun je nog niet restitueren of annuleren. De meeste bestellingen die zijn betaald met Etsy Payments worden binnen 24-72 uur verwerkt.

1. Vanuit Bestellingen & Verzending, klik je op het pictogram (beletselteken) naast de bestelling die je wilt annuleren.
  2. Klik op Restitutie doen.
  3. Selecteer een Reden voor de restitutie en voeg een optioneel Bericht aan de koper toe.
  4. Naast het bestelnummer, klik je op het vakje naast Doe volledige restitutie, en dan op Bestelling annuleren.
  5. Kies welke transacties je wilt annuleren. Je kunt enkele of alle transacties van een bestelling annuleren.
  6. Klik op Restitutie bekijken.

Als de koper heeft betaald via Etsy Payments, ben je klaar! Heeft de koper via een andere methode betaald, bijvoorbeeld PayPal, dan moet je een restitutie doen via die betaalmethode.

We wachten 48 uur tot we de bestelling daadwerkelijk annuleren. Heb je Etsy Payments gebruikt, dan crediteert Etsy de bijbehorende listing- en transactiekosten.

Geannuleerde bestellingen verschijnen onder Bestellingen & Verzending in de tab Voltooid.

Het annuleren van een uitverkocht item plaatst het item niet terug in je shop, maar je kunt het snel vernieuwen.

Je moet de retour afspreken met de koper, wachten op het geretourneerde item en de koper vervolgens een restitutie uitbetalen voor de bestelling. Bespreek:

1. waar de koper het pakket naartoe moet sturen
  2. het tijdsbestek waarbinnen je de retourzending wilt ontvangen
  3. wie verantwoordelijk is voor de oorspronkelijke verzendkosten en de kosten voor het retourneren

Bepaal vervolgens hoe je omgaat met de aankoop van het verzendlabel. Je kunt het label kopen bij de verzendmaatschappij van jouw voorkeur, of de koper kan het verzendlabel aanschaffen.

Als jij het kabel koopt, ga je als volgt te werk:

1. Betaal de portokosten op de website van de verzendmaatschappij van jouw voorkeur en gebruik daarbij jouw adres als bestemming en het adres van de koper als herkomst. Ben je een verkoper in de VS, dan kun je via Etsy een verzendlabel kopen voor de retourzending .
  2. Download het label als PDF.
  3. Verzend dit via e-mail naar de koper of verstuur het als bijlage in een Bericht op Etsy. Je koper kan het label dan printen en op het pakket plakken.
  4. Wacht tot het pakket is teruggestuurd.
  5. Volg bovenstaande instructies om een restitutie voor de bestelling te doen.

De koper kan een zaak openen als je samen niet tot een oplossing kunt komen. Etsy staat achter je beleid als dit in overeenstemming is met ons beleid.

Hoewel verzendproblemen kunnen optreden, kun je een frustrerende situatie vaak wegnemen door met je koper tot een oplossing te komen en dit gebruiken om klantloyaliteit op te bouwen. Je kunt een restitutie doen, het item vervangen en/of een claim indienen bij de verzendmaatschappij als je zending verzekerd is. Jij moet als verzender een verzekeringsclaim indienen. Heb je een Etsy verzendlabel gekocht, dan lees je hier hoe je een verzekeringsclaim kunt indienen.

Ga in gesprek met de koper en adviseer hem of haar om contact op te nemen met het lokale postkantoor en de buren.

Als de koper een zaak indient voor niet-geleverde items, moeten we bewijs zien dat het item is verzonden naar het adres op de Etsy factuur of het adres dat overeengekomen is in Etsy Berichten. Laat in het logboek van je zaak een bewijs van verzending zien:

• Een factuur van de verzendingsservice
  • Een trackingnummer en/of -informatie dat/die laat zien dat het pakket bij de koper bezorgd is.
  • Een douaneformulier (voor internationale zendingen)
  • Een gescande kopie van de bezorgingsbevestiging of vertrekinformatie