Je blog instellen en posts aanmaken

Met de blog feature van Pattern kun je content maken en delen waarmee je het verhaal van je onderneming vertelt en tegelijkertijd je kopers van nieuws over je shop op de hoogte houdt. Leer hieronder hoe je je blog instelt, posts beheert en aanpast en de blogprestaties volgt.

Belangrijk: Je moet eigenaar zijn van de content die je op je Pattern blog zet, of toestemming hebben om deze te plaatsen.

Aan de slag

1. Om je blog aan te zetten ga je naar Shopmanager en klik je onder Verkoopkanalen op je Pattern-shopnaam. Selecteer de tab Blog en klik op de knop Aan de slag.
  2. Ter referentie krijg je een voorbeeldblog te zien. Klik op de titel om meer over de beschikbare formatting en contentopties voor posts te zien. Als je er klaar voor bent kun je het voorbeeld verwijderen, of ter info achter de hand houden.
  3. Als je aan je eerste blogpost wilt beginnen, klik je boven aan de pagina op Nieuwe Post. Vanaf hier kun je je titel, content, afbeelding en samenvatting aanpassen.

Titel en content

De titel van je post heeft een belangrijke rol in de SEO (Shop Engine Optimization) van je Pattern site.

Probeer je titel zo specifiek mogelijk te maken, zodat hij het onderwerp van je post zo goed mogelijk weergeeft. "Nieuwe producten en schema kerstmarkten" is veel specifieker dan een algemene titel zoals "Shopupdates".

Je maakt je post en past deze aan in je Content sectie. Met de gereedschapsbalk boven aan je sectie kun je je tekst opmaken. Je hebt deze opties:

• Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Primaire en secundaire koppen
  • Lijstjes met opsommingstekens en nummers
  • Hyperlinks

Je kunt ook afbeeldingen uploaden of YouTube of Vimeo filmpjes embedden. Meer over het embedden van filmpjes in je blog vind je in deze gidsen van YouTube en Vimeo.

Uitgelichte afbeelding en samenvatting

Dit zijn de secties die lezers op de hoofdpagina van je blog zien, voor ze klikken om de hele post te lezen. De afbeelding komt boven aan je post te staan, en een korte samenvatting van het onderwerp van je post staat onder je titel.

Let op: Samenvattingen worden niet op deze pagina getoond als je gebruikmaakt van het Zephyr-thema.

Als je geen afbeelding of samenvatting toevoegt, laten we alleen je titel zien en de link Verder lezen.

Posts beheren

Publiceren

Als je klaar ben met het opstellen van je blog, klik je op de knop voorvertoning om te zien hoe je post eruit ziet. Als je deze op een later moment pas wilt publiceren, klik je op Opslaan als concept. Klaar om je post met de wereld te delen? Dan klik je op Publiceren.

Aanpassen

Om een post aan te passen ga je terug naar de Blog sectie van je Pattern Dashboard en klik je op de titel van de post die je wilt aanpassen.

Zodra je je veranderingen hebt doorgevoerd, kun je een voorvertoning bekijken, de post als concept opslaan, of publiceren. Om de verandering te annuleren, klik je boven aan je scherm op Terug naar posts. Je veranderingen worden dan niet doorgevoerd.

Verwijderen

Ga naar de Blog sectie van je Pattern Dashboard om al je blog posts te bekijken. Zoek de post die je wilt verwijderen en klik rechts naast de titel op X. Bevestig door in de pop-up op Verwijder Post te klikken.

Let op: Zodra je een post verwijderd hebt, kun je deze niet meer terughalen.

Blogcommentaar aanzetten

Om meer betrokkenheid bij je blog te crëeren, geef je lezers de mogelijkheid om op je posts te reageren via Disqus. Hier beheer je alle commentaarinstellingen voor je Pattern blog. Het aanmaken van een account is gratis.

Als je ervoor kiest Disqus aan te zetten, krijg je de mogelijkheid om commentaar bij specifieke posts uit te schakelen. Gebruik de Aan/Uit toggle onder Samenvatting op het aanmaakscherm voor blogposts. Deze instelling staat bij nieuwe posts standaard op “Aan”.

Meer informatie over het aanzetten van blogcommentaar.

Hoe bezoekers jouw blog zien

Zodra je je blog activeert en een post publiceert, zullen bezoekers van je Pattern site in de navigatie van je site een kop voor de blog zien. Door op die link te klikken worden je bezoekers naar de volledige blog gebracht, waar per pagina de 10 meest recente posts te zien zijn.

Let op: De locatie van je blogicoon kan per thema afwijken.

Bezoekers zien een voorvertoning van elke post, met de titel, een samenvatting, en een afbeelding. Ze kunnen de volledige post lezen door op de titel of op de Verder lezen link te klikken.

Elke post heeft een unieke URL zodat je individuele posts met anderen kunt delen. Klik op de post die je wilt delen en kopieer de hele URL.

Prestaties van je blog volgen

Je Statistieken geven je een specificatie van hoe vaak je blog, en de individuele posts bekeken zijn. Dit wordt weergegeven in de sectie Bekeken pagina's van je Statistieken.

Als je Google Analytics voor je Pattern site hebt aanstaan, zie je de blogstatistieken daar ook. Dit Help artikel legt je uit hoe je Google Analytics voor Pattern kunt aanzetten.

Meer lees je in onze Pattern Statistieken Gids.

Je blog deactiveren

Vanuit de Blog sectie van je Pattern Dashboard, klik je onder aan de beheerpagina op Archiveer je blog. Je blog wordt van je Pattern site verwijderd, maar je posts worden wel in je dashboard bewaard, mocht je deze later willen reactiveren.

Om je blog weer aan te zetten, klik je boven aan de beheerpagina van je blog op Je blog reactiveren.