DaWanda en Etsy

Met de recente aankondiging dat DaWanda de komende maanden de deuren sluit, wilde Etsy het voor zowel nieuwe als bestaande verkopers gemakkelijker maken om over te stappen naar Etsy.

Om je te helpen bij deze overgang heeft Etsy een importtool ontwikkeld om je actieve lisitings en de recensies die je als verkoper hebt gekregen op DaWanda over te zetten naar Etsy.

Ook hebben we een uitgebreide lijst met Veelgestelde vragen opgesteld waarin je antwoorden kunt vinden op vragen die je misschien hebt.

Vragen over importeren

Hoe krijg ik toegang tot de importtool?

Ga naar de welkomstpagina voor DaWanda-verkopers en klik op de knop “Meld je aan op Etsy” om een Etsy shop te openen. Of, als je al een shop hebt, meld je je aan bij je bestaande Etsy shop. Na inloggen word je direct naar de importtool geleid.

Wat kan er geïmporteerd worden met de importtool en wat niet?

Met de importtool kun je alle actieve listings uit je DaWanda-shop en beoordelingen van je shop overzetten naar je Etsy shop.

Je productlistings worden als concept ingevoerd en je kunt per listing bepalen of je deze direct wilt publiceren, of op een later moment.

De volgende onderdelen van je productlistings worden overgezet:

• Afbeeldingen
  • Titels
  • Beschrijving
  • Tags
  • Vertalingen (incl. titels, tags, beschrijvingen)
  • Productcategorie
  • Prijs
  • Valuta
  • Aantal/Beschikbaarheid
  • Verzendinformatie (Verzendprofiel en Verzendkosten voor verschillende bestemmingen)
  • Producttype (digitaal of fysiek)

De geïmporteerde beoordelingen omvatten:

• Je gemiddelde klantbeoordeling
  • Het aantal recensies dat klanten op je DaWanda-shop hebben achtergelaten

Bij het overzetten wordt de tekst van klantrecensies niet meegenomen.

De geïmporteerde gemiddelde klantbeoordeling wordt toegevoegd aan je Etsy shop.

Heb je al een Etsy shop met recensies, dan worden de geïmporteerde recensies daar voor 12 maanden aan toegevoegd.

Moet ik de importtool te gebruiken?

Nee: je kunt ook zelf een Etsy shop openen en je producten daarin plaatsen. Houd er echter wel rekening mee dat je alleen kunt profiteren van de gratis listing-tegoeden en overdracht van klantbeoordelingen als je gebruikmaakt van onze importtool.

Tot wanneer kan ik gebruikmaken van de importtool?

De importtool is beschikbaar t/m 30 augustus 2018. We raden je aan meteen te starten met de import via onze importtool, zodat je je bestaande klantenkring direct kunt laten weten waar ze je in de toekomst kunnen vinden.

Vragen over listings en recensies

Wat moet ik doen als ik al een Etsy shop met actieve listings heb?

We raden je aan de importtool te gebruiken om je actieve DaWanda-voorraad te importeren om optimaal te profiteren van onze gratis automatische import:

1. Je kunt je beoordelingen van DaWanda importeren.
  2. Je krijgt één gratis listing-tegoed voor elke actieve listing in je DaWanda-shop op het moment van importeren. Je kunt het aantal resterende gratis listing-tegoeden altijd inzien in je Etsy Shopmanager.
  3. Door de import herkent het systeem de koppeling tussen je DaWanda-shop en je Etsy shop. Kopers die zoeken naar je DaWanda-shop worden dan automatisch doorverwezen naar je Etsy shop.

Wat gebeurt er als ik niet al mijn listings wil verplaatsen?

We raden aan om actieve listings van DaWanda naar je Etsy shop over te zetten. Zijn er listings bij die je niet direct wilt publiceren, dan kun je deze bewaren om dit eventueel later nog te doen. Ook ontvang je een gratis listing-tegoed voor iedere actieve DaWanda-listing op het moment van importeren.

Mijn digitale items zijn niet goed overgezet.

Etsy’s importtool heeft geen toegang tot digitale bestanden op DaWanda, daarom zijn alle digitale listings als fysieke listings geïmporteerd in Etsy, waarbij de verzendkosten op gratis zijn ingesteld. Je kunt je listings wijzigen naar digitale listings en bestanden uploaden voor directe download door je listings te bewerken.

Mijn listingimport is mislukt. Wat kan ik doen?

Een mislukte listingimport kan verschillende oorzaken hebben:

• Je items staan in de categorie “Services” op DaWanda. Diensten kunnen niet worden verkocht op Etsy, daarom kunnen servicelistings niet geïmporteerd worden.
  • Je items kunnen deel uitmaken van een verboden categorie en mogen daarom niet op Etsy verkocht worden. Lees voor meer informatie ons Beleid Verboden items: https://www.etsy.com/legal/prohibited
  • De talen in je Etsy shop en je DaWanda-shop komen niet overeen.
  • Je item valt buiten onze toegestane prijsklasse. De prijs van je items moeten tussen de 0,20 USD en 50.000 USD liggen.
  • Er is aan onze kant iets fout gegaan. Probeer de import nogmaals uit te voeren.

Als je bovenstaande oorzaken hebt gecontroleerd, de import opnieuw hebt uitgevoerd en de import nog steeds niet lukt, neem je hier contact op met ons supportteam.

Ik denk dat ik niet het juiste aantal gratis listing-tegoeden heb ontvangen.

Je zou één gratis listing-tegoed ontvangen moeten hebben voor iedere actieve listing in je DaWanda-shop bij de start van je listingimport, zelfs als je deze listing niet in Etsy kon importeren (bijv. servicelistings). Je krijgt geen gratis listing-tegoeden voor DaWanda-listings die zijn gepauzeerd of in conceptmodus stonden op het moment van je import. Als je listings aan je DaWanda-shop toevoegt na het starten van de import, kunnen deze listings niet geïmporteerd worden en krijg je voor deze items geen gratis listing-tegoeden.

Hoeveel tijd heb ik om mijn gratis listing-tegoeden te gebruiken?

Je moet je bestaande DaWanda-voorraad uiterlijk 30 augustus 2018 in Etsy importeren via de Etsy importtool om een gratis listing-tegoed te ontvangen voor iedere actieve listing in je DaWanda-shop op het moment van importeren. De listings worden in conceptmodus geïmporteerd. Een gratis listing-tegoed wordt alleen gebruikt als een listing wordt gepubliceerd. De gratis listing-tegoeden moeten worden gebruikt voordat ze op 30 december 2018 verlopen.

Kan ik mijn recensieteksten importeren en niet alleen maar een samenvatting?

De import van DaWanda omvat de algemene gemiddelde klantbeoordeling en het aantal ontvangen beoordelingen. De door kopers geplaatste recensieteksten worden niet geïmporteerd in je Etsy shop.

De import van mijn recensies is niet gelukt. Wat kan ik doen?

Waarschijnlijk had Etsy verbindingsproblemen met DaWanda tijdens het importeren van je recensies. Probeer de import nogmaals uit te voeren.

Ik heb meer recensies op DaWanda staan dan het aantal dat is overgezet naar Etsy. Hoe kan dat?

Etsy importeert alleen recensies die je van kopers hebt ontvangen voor bestellingen in je DaWanda-shop. We importeren geen recensies die verkopers hebben geplaatst voor jou als koper.

Als ik listings toevoeg of nieuwe recensies ontvang na het starten van de import, kan ik deze nieuwe listings/recensies dan opnieuw importeren?

Zodra je bent begonnen met het importeren van je listings of recensies, zijn nieuwe listings die je aanmaakt of nieuwe recensies die je ontvangt op DaWanda niet beschikbaar voor import in Etsy via onze importtool.

Zijn de geïmporteerde beoordelingen van invloed op mijn plaatsing in de zoekresultaten op Etsy?

Je gemiddelde beoordeling op Etsy toont het gemiddelde van alle sterwaarderingen die je de afgelopen 12 maanden hebt ontvangen, op basis van de datum waarop de beoordelingen zijn ontvangen. De geïmporteerde gemiddelde sterwaardering die je van kopers in je DaWanda-shop hebt ontvangen wordt meegenomen in de berekening van je sterwaarderingscore op Etsy voor de 12 maanden na de import.

Aanvullende vragen

Moet ik een nieuwe Etsy shop te openen?

Ja — heb je nog geen Etsy shop, open er dan een. Heb je al een Etsy shop, meld je dan aan en ga van start met het importproces. Ga naar de welkomstpagina voor DaWanda-verkopers en volg de stappen voor het importeren van je shopinformatie.

Zijn er kosten verbonden aan het verplaatsen van mijn shop naar Etsy?

Als je de importtool gebruikt voor het overzetten van je voorraad en je beoordelingen, is de overdracht helemaal gratis. Je krijgt een gratis listing-tegoed voor iedere actieve listing in je bestaande DaWanda-voorraad.

Alle DaWanda-listings worden als concept geïmporteerd en je hebt t/m 30 december 2018 de tijd om te besluiten of je je gratis listing-tegoeden wilt gebruiken om je geïmporteerde listings te publiceren, of compleet nieuwe listings wilt plaatsen.

Heb je al je gratis listing-tegoeden opgebruikt, dan zijn deze kosten voor verkopen op Etsy van toepassing.

Wat doe ik als mijn DaWanda-shopnaam niet beschikbaar is?

Bij het opzetten van je Etsy shop raden we aan dezelfde shop/merknaam te kiezen voor je shop als op DaWanda. Is deze naam niet meer beschikbaar, dan raden we aan een van de door Etsy aangedragen opties te kiezen die voor je kopers herkenbaar is.

Door gebruik te maken van de importtool, koppelt het systeem je DaWanda-shop aan je Etsy shop. Kopers die zoeken naar je DaWanda-shop worden dan automatisch doorverwezen naar je Etsy shop.

Hoe kunnen DaWanda-kopers mij vinden op Etsy?

• Indien mogelijk kies je voor je Etsy shop dezelfde naam als je DaWanda-shop. Is de naam niet meer beschikbaar, kies dan voor een alternatief dat voor je kopers herkenbaar is.
  • Verwijs je kopers via je DaWanda-shopnieuws door naar je nieuwe Etsy shop.
  • Promoot je nieuwe Etsy shop op je sociale kanalen.
  • Vanaf 31 augustus 2018 worden alle bezoekers aan de URL van je DaWanda-shop automatisch doorverwezen naar je Etsy shop.

Welke externe juridische diensten kan ik gebruiken voor mijn Etsy shop en hoe gebruik ik deze?

Op dit moment zijn de volgende diensten compatibel met Etsy shops:

• IT Rechts Kanzlei
  • Händlerbund
  • Onwalt

Neem voor meer informatie direct contact op met deze diensten.

Welke voorraadbeheertools kan ik gebruiken met Etsy?

Op dit moment kunnen de volgende voorraadbeheertools worden geïntegreerd in een Etsy shop:

• Billbee
  • Magnalister
  • Plentymarkets

Vanaf het najaar van 2018 zijn integraties met de volgende diensten mogelijk:

• Dreamrobot
  • Unicorn2

Maak je nu gebruik van een andere voorraadbeheertool, dan raden we je aan om onder Etsy Apps te kijken of er al een integratie beschikbaar is.

Kan ik mijn kopers laten weten dat ik ben overgestapt naar Etsy?

Natuurlijk! We vinden het fantastisch als je je bestaande kopers laat weten dat je shop nu beschikbaar is op Etsy en vertelt hoe ze je daar kunnen vinden. Je kunt dit doen via de kanalen waarvoor je kopers toestemming hebben gegeven om dit soort berichten te ontvangen, bijvoorbeeld je bestaande contacten met kopers, het Etsy berichtensysteem of je sociale kanalen. Daarnaast hebben we een gratis afdrukbaar formulier ontwikkeld dat je kunt downloaden. Vul hier je Etsy shop URL op in en voeg het toe aan je bestellingen.

Hoe laat je DaWanda-kopers weten dat ze nu naar Etsy moeten gaan?

DaWanda maakt gebruik van on-site banners en stimuleert kopers proactief om een Etsy account aan te maken.

Duitsland is een van de belangrijkste geografische markten voor Etsy. We blijven investeren in marketing en projecten die het merk Etsy in Duitsland nog meer op de kaart zetten. We denken namelijk dat dit helpt om nog meer kopers en verkopers in het land aan te trekken.

Ik heb niet per se behoefte aan het internationalere publiek op Etsy. Moet ik nu aan kopers in het buitenland verkopen?

We weten dat verkopers verschillende zakelijke doelen hebben en dat sommigen hun verkoop willen beperken tot kopers in hun eigen land. Als je je items alleen in bepaalde landen wilt aanbieden, kun je deze voorkeuren aangeven in je listings. Dan worden alleen transacties van kopers met postadressen in deze landen verwerkt.

Werken verkopers- en kopersaccounts van DaWanda op Etsy of moeten kopers een nieuw account aanmaken?

Kopers en verkopers moeten aparte Etsy-accounts aanmaken, maar we maken deze overstap zo eenvoudig mogelijk.

Kopers kunnen items aanschaffen met een Gastbetaling en hebben dus de mogelijkheid om een aankoop te doen zonder een account aan te maken.

Ik ben gevestigd in Polen en wil mijn shopvaluta graag op PLN zetten. Waarom is het niet mogelijk om PLN te selecteren?

Etsy Payments ondersteunt PLN nog niet als valuta. Poolse verkopers moeten daarom een andere valuta kiezen (wij raden EUR aan) om Etsy Payments in hun shop te kunnen accepteren en optimaal te kunnen profiteren van de voordelen en bescherming van Etsy Payments.

Kunnen bestaande Poolse verkopers die PLN gebruiken dit blijven doen?

Bestaande verkopers die op dit moment PLN als shopvaluta gebruiken, kunnen dit blijven doen. Ze hebben echter alleen toegang tot Etsy Payments als ze hun shopvaluta wijzigen naar een ondersteunde valuta, zoals EUR.