Verzenden voor beginners

Verzending is een van de belangrijkste factoren waar klanten naar kijken bij het maken van een aankoopbeslissing. Voor Etsy verkopers is het creëren van een effectieve en concurrerende verzendstrategie een belangrijk onderdeel van het runnen van hun online onderneming.

Ga naar een sectie:

Verzending: de basis

De eerste stap bij het opstellen van je verzendstrategie is het doorlopen van je verzendlogistiek. Er zijn diverse opties om over na te denken: verzendmaatschappijen, prijzen, ophalen, afleveren of verzendvoorkeuren.

Of je nu zelf uw bestellingen verzendt, of een derde partij gebruikt om te helpen, als Etsy-verkoper bent jij er verantwoordelijk voor dat bestellingen naar de kopers worden verzonden.

Bij het opstellen van een verzendstrategie:

• Kijk je welke verzendopties en planning goed werken voor jou, je producten en je klanten.
  • Stel je een workflow in met verwachtingen waaraan je eenvoudig kunt voldoen, zelfs bij grote drukte. Dit omvat het instellen van realistische verwerkingstijden voor je items.
  • Verzamel je verzendmaterialen, waaronder verpakkingen en dozen of enveloppen.
  • Stel je je verzendbeleid op.
  • Stel je je verzendprofielen in.
  • Ruim je regelmatig tijd in om je bestellingen af te handelen, verzendingen te organiseren en klanten op de hoogte te houden.

Hoe werkt verzenden op Etsy?

Het afhandelen van bestellingen en het verzenden van pakketten kan een tijdrovende klus zijn. Daarom is het belangrijk om een strategie aan te maken die voor jou werkt. Op Etsy.com, vind je diverse tools die je helpen bij het stroomlijnen van je verzendworkflow, het beheer van je verzendopties en een optimale communicatie met je klanten over verzendupdates en leveringen.

Hoe maak je verzendprofielen aan?

Zodra je shop is geopend en je listings hebt toegevoegd, kun je verzendprofielen toevoegen. Met verzendprofielen kun je dezelfde verzendinstellingen gebruiken voor meerdere listings, waardoor je tijd bespaart bij het toevoegen van producten aan je shop.

Een verzendprofiel aanmaken:

1. Op Etsy.com, klik je op  Jouw account en daarna op Shopmanager.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Klik op Verzendinstellingen.
  4. Klik op de tab Verzendprofielen.
  5. Klik op Verzendprofiel toevoegen.

Bij het instellen van verzendprofielen kun je, als je een verkoper bent in de VS of Canada, ook voor kiezen om Voorberekende verzendkosten te gebruiken als je met bepaalde vervoerders verstuurt. Voorberekende verzendkosten gebruiken jouw locatie, de locatie van de koper en de afmetingen en het gewicht van het item om de verzendkosten voor bestellingen automatisch te berekenen. Lees meer over voorberekende verzendkosten.

Lees meer over verzendprofielen.

Concurrerende verzendprijzen instellen

Bij het instellen van verzendtarieven is het belangrijk om te kijken hoe je concurrerend kunt zijn en kopers kunt verleiden. Hoge verzendtarieven kunnen ervoor zorgen dat klanten minder geneigd zijn om een aankoop te doen. Het is zelfs 20% waarschijnlijker dat shoppers op Etsy hun aankoop afronden als het item gratis verzonden wordt.

Op Etsy kun je je ook aanmelden voor het aanbieden van een garantie voor gratis verzending waarmee je producten voorrang krijgen bij de plaatsing in de Etsy zoekresultaten van Amerikaanse shoppers. Met een garantie voor gratis verzending weten shoppers in de VS dat zij geen extra verzendkosten hoeven te betalen op bestellingen met een totaalbedrag van USD 35 (EUR 31) of meer die binnen of naar de VS worden verzonden.

Je kunt de optionele slimme prijstool gebruiken om je itemprijzen aan te passen om de verzendkosten te dekken als je ervoor kiest om gratis verzending aan te bieden. Je mag zelf bepalen welke prijzen je instelt voor je shop.

Etsy Verzendlabels gebruiken

Verkopers in de VS, het VK, Canada en Australië kunnen verzendlabels direct via Etsy aanschaffen. Verzendlabels besparen kostbare tijd omdat je je labels zelf kunt printen en automatisch informatie aanmaakt die je kunt delen met klanten, waaronder trackingnummers en geschatte leverdata. Lees meer over verzendlabels op Etsy.

Verkopers in andere landen kunnen verzendlabels kopen bij de vervoerder van hun voorkeur. Veel vervoerders bieden verzendlabels aan die je online kunt kopen en zelf kunt printen.

Hoe stel je een verzendbeleid op?

Na het opstellen van je verzendstrategie is het van belang om je beleid te communiceren op de beleidpagina van je shop.

Tips voor het communiceren van shopbeleid:

• Stel een lijst op van de vervoerders die je gebruikt voor verzending
  • Maak duidelijk welke leveringsopties er voor shoppers beschikbaar zijn
  • Zorg dat je transparant bent over het verzendbeleid van retouren als je hierover beschikt. Laat bijvoorbeeld weten of jij of de koper de verzendkosten voor retouren betaalt.

Je beleid wijzigen:

1. Op Etsy.com, klik je op  Jouw account en daarna op Shopmanager.
  2. Klik op het potloodicoontje naast je shopnaam onder Verkoopkanalen.
  3. Scroll naar beneden naar Shopbeleid.

Meer over shopbeleid.

Lees meer over verzending in de De ultieme gids voor verzending.

Lees onze Gidsen voor beginners om van start te gaan op Etsy.

Er zijn enkele veelvoorkomende problemen die zich kunnen voordoen bij het verzenden van een bestelling van een koper.

Als je de bestelling van de koper al hebt verzonden, kun je deze markeren als compleet en trackinginformatie toevoegen, als deze beschikbaar is.

Klik op een probleem voor meer info:

Als je problemen ondervindt met een bezorgadres van een koper, neem je contact op met de koper via Berichten om de juiste informatie te checken. Etsy heeft geen kopersinformatie die niet bij een bestelling is doorgegeven.

Als de koper de juiste informatie aan je doorstuurt, kun je die informatie gebruiken om frankering te kopen. Tenzij je Etsy verzendlabels gebruikt, kun je hun adres niet wijzigen op Etsy.

Als je geen contact kunt krijgen met een koper om zijn/haar adres te corrigeren, dan kun je de bestelling annuleren. Klik op het -icoontje bij de bestelling en klik daarna op Restitutie doen. Je moet een volledige restitutie doen om een bestelling te annuleren. Klik dan nog een keer op en klik op Annuleer een transactie.

Het adres van de koper is te lang of bevat speciale tekens

Als een adresregel te veel tekens bevat, kun je een deel van de informatie naar de tweede adresregel verplaatsen. Als tekens niet-standaard accenten of leestekens bevatten, kun je deze vervangen door tekens zonder accenten zonder contact op te nemen met de koper.

Je kunt het adres van de koper wijzigen als je zijn/haar verzendlabel aanmaakt:

1. Vanuit je pagina met Bestellingen, klik je op Koop labels bij de bestelling die je wilt aanpassen.
  2. Klik op Wijzig naast Verzenden naar om het adres aan te passen.
  3. Wijzig het adres van de koper.
  4. Klik op Opslaan.

Daarna kun je je labelaankoop afronden.

Labels die je al gekocht hebt, kun je niet aanpassen. Als je het bezorgadres van de koper wilt aanpassen nadat je een label hebt gekocht, moet je verzoeken om een restitutie voor dat label en vervolgens een nieuw label kopen.

Etsy vraagt kopers niet om hun telefoonnummer. Als je het telefoonnummer van de koper nodig hebt, neem je via Berichten contact op met de koper. Laat hem/haar weten dat je zijn/haar telefoonnummer nodig hebt om hun bezorginformatie te voltooien voor verzending.

Als je een Etsy verzendlabel gebruikt, schuift de bestelling automatisch op naar de tab Voltooid en wordt de koper geïnformeerd dat de bestelling is verzonden op de datum van het verzendlabel.

Als je via een andere verzendmethode verzendt, kun je de bestelling als afgerond aanmerken. Een bestelling als afgerond aanmerken:

1. Zoek de bestelling op in je tab Verkocht
  2. Klik op de timer bij de bestelling en klik vervolgens op Als afgerond aanmerken (als je geen custom voortgangsstappen hebt, hoef je niet te klikken op Als afgerond aanmerken nadat je op de timer hebt geklikt).
  3. Daarna kun je:
  • Een Verzenddatum kiezen. Wij versturen de verzendnotificatie pas op de verzenddatum van het pakket naar je koper.
  • Een persoonlijk Bericht aan verkoper toevoegen.
  • Voeg een track en trace-nummer toe als je dit van je verzendmaatschappij hebt ontvangen.

Je kunt een trackingnummer toevoegen als je een bestelling als afgerond markeert

Je kunt ook nieuwe tracking toevoegen nadat je een bestelling als afgerond hebt gemarkeerd op de pagina met Voltooide bestellingen:

1. Klik op het pictogram (beletselteken) naast de bestelling.
  2. Klik opTracking toevoegen.

Mijn USPS-trackinginformatie werkt niet

Als de trackinginformatie op de USPS-website niet werkt, dan kan er tracking worden verstrekt via Pitney Bowes. We werken samen met Pitney Bowes voor het verstrekken van trackinginformatie voor  briefpost en platte pakketten met tracking. Het trackingnummer werkt niet op de USPS-website, maar jij en de koper hebben toegang tot de trackinginformatie door te klikken op de trackinglink via Etsy.

Etsy accepteert mijn trackinginformatie niet

Als je de foutmelding “Tracking not supported” krijgt, kan dit komen doordat de vervoersmaatschappij om beveiligingsvalidatie vraagt op hun website. Je kunt tracking versturen via een link in het "Bericht aan koper" of een Bericht.

De bestelstatus is onjuist

Als een bestelling is geleverd, maar de verkeerde status toont, is er vaak een probleem met de manier waarop de status wordt weergegeven. De verzendingsstatus die op Etsy wordt weergegeven kan niet gewijzigd worden, maar dit is niet van invloed op de betaling van de bestelling en de koper kan nog steeds feedback achterlaten.

De valuta op de pakbon is de voorkeursvaluta van de koper. Deze kan afwijken van de valuta van zijn/haar land of jouw shop. De factuur toont de valuta van je shop.

Hoewel verzendproblemen kunnen optreden, kun je een frustrerende situatie vaak wegnemen door met je koper tot een oplossing te komen en dit gebruiken om klantloyaliteit op te bouwen. Je kunt een restitutie doen, het item vervangen en/of een claim indienen bij de verzendmaatschappij als je zending verzekerd is. Jij moet als verzender een verzekeringsclaim indienen. Heb je een Etsy verzendlabel gekocht, dan lees je hier hoe je een verzekeringsclaim kunt indienen.

Ga in gesprek met de koper en adviseer hem of haar om contact op te nemen met het lokale postkantoor en de buren.

Als de koper een zaak indient voor niet-geleverde items, moeten we bewijs zien dat het item is verzonden naar het adres op de Etsy factuur of het adres dat overeengekomen is in Etsy Berichten. Laat in het logboek van je zaak een bewijs van verzending zien:

• Een factuur van de verzendingsservice
  • Een trackingnummer en/of -informatie dat/die laat zien dat het pakket bij de koper bezorgd is.
  • Een douaneformulier (voor internationale zendingen)
  • Een gescande kopie van de bezorgingsbevestiging of vertrekinformatie

Etsy kan geen invloed uitoefenen op een pakket dat onderweg is of ingrijpen bij vervoerders, Het ideale resultaat voor een ontbrekende of geretourneerde order is een directe oplossing tussen de koper en de verkoper, waarbij beide tevreden zijn met het resultaat. Leveringskwesties moeten rechtstreeks tussen de koper en de verkoper worden opgelost. Als je een probleem ondervindt met de verzending, raden we aan om samen met de koper via Berichten tot een oplossing te komen.