Wat zijn verkooprapportagevereisten voor Franse verkopers?

De Franse wet zegt dat Etsy verplicht is om informatie over belastingbetalers en verkopen van shops in Frankrijk te verzamelen en door te geven. Dit is van toepassing op verkopers van wie de omzet aan deze drempels voldoet of deze overstijgt:

• € 3000 aan omzet en 20 transacties OF
  • Eén verkoop van € 5000 of meer als professional.

Om te voldoen aan de Franse wetgeving, moeten verkopers met een btw-, SIREN- of SIRET-nummer dit aan hun Etsy account toevoegen. Als je niet over een van deze nummers beschikt voor je Etsy shop, moet je je onderneming registreren bij de Franse belastingdienst.

Voor meer informatie over deze vereisten, neem je contact op je plaatselijke belastingdienst of een professionele belastingadviseur. Zo weet je zeker dat je het meest relevante juridische en belastingadvies ontvangt voor jouw specifieke situatie.

Aan de Franse overheid gemelde informatie

Zoals vereist door de Franse wet, geeft Etsy het verkooptotaal van een jaar en informatie over de belastingbetaler direct door aan de Franse belastingdienst. Wij delen de gegevens die zijn ingevuld op de pagina Belasting- en juridische informatie van de verkoper. Soms moeten we ook extra informatie overleggen die door de Franse belastingdienst wordt vereist.

Verkopers die aan de drempels voldoen, kunnen een jaaroverzicht in PDF-formaat downloaden via hun Belasting- en juridische informatie pagina. Dit overzicht omvat informatie over de belastingbetaler, het aantal verkopen en het brutoverkoopbedrag dat we aan de Franse belastingdienst hebben doorgegeven.

Als je meerdere Etsy shops hebt:

Als je meerdere shops hebt, combineren we de verkopen uit al je shops om te bepalen of je aan rapportagedrempels voldoet. Je bent verplicht om in elk van je shops dezelfde belastinggegevens te hebben. Als het gecombineerde totaal van al je shops aan de eisen voldoet, ontvang je één jaaroverzicht met daarop de gecombineerde bruto totalen van je shops.

Formaat voor btw-, SIREN- en SIRET-nummers

Franse btw-nummers bestaan uit 11 tekens, waarvan het eerste en/of tweede teken een letter uit het alfabet (behalve O of I) mag zijn.

Een SIREN-nummerr bestaat uit 9 cijfers.

Een SIRET-nummer bestaat uit 14 cijfers. Het omvat de eerste 9 cijfers van het SIREN-nummer en de volgende 5 cijfers zijn het NIC-nummer (Numéro Interne de Classement).

Lees meer over SIREN- en SIRET-nummers.

Een btw-, SIREN- of SIRET-nummer toevoegen

Een btw ID aan je account toevoegen:

1. Op Etsy.com klik je op Shopmanager.
  2. Klik op Financiën.
  3. Klik op Belasting- en juridische informatie.
  4. Klik op je Belasting ID.
  5. Vul je correcte gegevens in.
  6. Klik op Opslaan.

Als je een belastingnaam en btw-nummer invult die niet overeenkomen met wat je bij je lokale belastingdienst hebt geregistreerd, kan het zijn dat je je wijzigingen niet kunt opslaan. Neem contact op met je lokale belastingdienst om je correcte belastingnaam en btw-nummer te bevestigen. De geldigheid van Europese btw-nummers kan ook worden gecontroleerd op de website van de Europese commissie.

Een SIRET- of SIREN-nummer aan je account toevoegen:

1. Op Etsy.com klik je op Shopmanager.
  2. Klik op Financiën.
  3. Klik op Belasting- en juridische informatie.
  4. Klik op Gegevens toevoegen onder Additionele identificatie belastingbetaler.
  5. Selecteer SIREN of SIRET.
  6. Vul je correcte gegevens in.
  7. Klik op Opslaan.