Wat draagt Etsy af aan de Canadese Belastingdienst?

Als gevolg van bijgewerkte Canadese belastingvoorschriften kan van platforms zoals Etsy worden verlangd dat zij belasting innen en afdragen - met inbegrip van GST/HST, QST en PST - aan de desbetreffende Canadese belastingautoriteiten over items die door kopers in Canada zijn gekocht, en over vergoedingen die in bepaalde omstandigheden aan Canadese verkopers in rekening worden gebracht.

Vanaf 1 juli is Etsy begonnen met het innen van GST/HST op in aanmerking komende bestellingen die door shoppers in Canada zijn gedaan. Etsy verrekent in de laatste fase van het afrekenproces automatisch de belasting in het totaalbedrag van de koper. Etsy is vervolgens verantwoordelijk voor de afdracht ervan aan de relevante belastingautoriteiten.

Bekijk de website van de overheid van Canada voor meer informatie over deze nieuwe belastingeisen.

Ga naar een sectie:

Moet ik me registreren voor een Canadese belasting-ID?

De belastingregelgeving vereist dat verkopers zich registreren voor een GST/HST-nummer en de belasting innen en afdragen aan de CRA zodra ze CAD 30.000 aan verkopen hebben gedaan.

Verkopers die deze drempel niet hebben gehaald, hoeven zich misschien niet te laten registreren voor een Canadese belasting-ID, maar moeten voor zichzelf uitmaken of dat voor hun bedrijf zinvol is.

De provincies Quebec, Manitoba, Saskatchewan en British Columbia hebben ook hun eigen belastingregels.

Indien je hulp nodig hebt bij het registreren voor GST/HST of andere belastingen, of andere vragen hebt over jouw fiscale verplichtingen, neem dan contact op met jouw fiscaal en juridisch adviseur.

Welke belasting int Etsy van Canadese kopers om aan de belastingdienst af te dragen?

Etsy zal deze belastingen niet innen en afdragen van Canadese kopers voor de verkoop van fysieke items. Je moet jouw listingprijzen aanpassen om alle vereiste belastingen te innen, en deze vervolgens afdragen aan de juiste belastingautoriteiten samen met jouw GST/HST- of QST-aangifte.

Door je GST/HST ID of QST aan je Etsy-account toe te voegen, laat je ons weten dat je al bezig bent met de belastingen waar je verantwoordelijk voor bent. Zo voorkom je dat jouw kopers tweemaal belasting moeten betalen.

Als je goederen uit Canada verkoopt, int Etsy automatisch GST/HST van je Canadese kopers en QST van je kopers uit Quebec wanneer ze fysieke goederen kopen en maakt deze belastingen over aan de belastingdienst.

Als je deze al int en afdraagt, kan dit ertoe leiden dat kopers twee keer belasting moeten betalen, omdat zowel jij als Etsy belasting innen en afdragen.

Wanneer int Etsy belasting van Canadese kopers?

Etsy zal vanaf 1 juli 2022 belasting gaan innen op relevante aankopen van Canadese kopers in de volgende scenario's:

Belasting-ID-status verkoper Wanneer worden kopers belast.

GST/HST-nummer aan account toegevoegd

Als het item wordt verzonden van een verkoper in Canada naar een koper in Canada, verwerkt de verkoper automatisch de GST/HST in de prijs van de listing

Geen GST/HST-nummer toegevoegd

GST/HST wordt belast bij het betalen wanneer:

• een fysiek item van een verkoper in Canada naar een koper in Canada wordt verzonden.
  • Een digitaal item aan een Canadese koper door een niet-Canadese verkoper verkocht wordt.

QST-nummer aan account toegevoegd

Als het item wordt verzonden van een verkoper in Canada naar een koper in Quebec, verwerkt de verkoper automatisch de QST in de prijs van de listing

Geen QST-nummer toegevoegd

QST wordt belast bij het betalen wanneer:

• Een fysiek item wordt verzonden van het Canadese adres van de verkoper naar het adres van de koper in Quebec.
  • Een digitaal item wordt verkocht aan een koper in Quebec, door een verkoper van buiten Quebec.
British Columbia Provincial Sales Tax (PST)*

Voor alle fysieke artikelen en digitale downloads die aan kopers in British Columbia vanuit locaties in Canada worden geleverd, wordt PST in rekening gebracht bij het afrekenen.

Saskatchewan Provincial Sales Tax (PST)*

Voor alle fysieke artikelen en digitale downloads die aan kopers in Saskatchewan worden geleverd, wordt PST in rekening gebracht bij het afrekenen.

Manitoba Retail Sales Tax (RST)*

Voor alle fysieke artikelen en bepaalde digitale downloads die aan kopers in Manitoba worden geleverd, wordt PST in rekening gebracht.

*Etsy is wettelijk verplicht deze belastingen van je kopers in Manitoba, Saskatchewan en British Columbia te innen en aan de lokale belastingdienst over te maken, ongeacht of je een geregistreerd belastingnummer uit deze provincies hebt. Als de verkoper GST/HST geregistreerd is, kan Etsy iets minder PST/RST/QST innen op fysieke goederen om rekening te houden met de GST die de verkoper al in de listingprijs heeft verwerkt. Wanneer de verkoper QST geregistreerd is maar niet GST/HST geregistreerd, kun je merken dat Etsy iets minder GST in rekening brengt op fysieke goederen om rekening te houden met de QST die de verkoper in de prijs van de listing heeft verwerkt.

Etsy zal de koper alleen belastingen op items in rekening brengen als deze in deze regio's gebruikelijk zijn, ervan uitgaande dat het item correct geplaatst is. Etsy zal bijvoorbeeld in British Columbia geen belasting heffen op kinderkleding, omdat dit daar gewoonlijk niet aan PST onderhevig is.

Wat is de belasting op verkoperskosten?

De nieuwe Canadese regelgeving vereist ook dat platforms belasting innen over de kosten die aan verkopers in rekening worden gebracht. Welke belasting wordt geheven, hangt af van de plaats waar de verkoper is gevestigd, en in sommige gevallen van de vraag of de verkoper al dan niet GST/HST of QST-geregistreerd is. Eventuele belastingen die worden geïnd op je verkopersvergoedingen worden door Etsy afgedragen aan de desbetreffende belastingdienst.

Als Etsy al GST/HST op de bestelling heeft geïnd, wordt er geen GST/HST in rekening gebracht op kosten die zijn gerelateerd aan de bestelling (betalingsverwerking en transactie). GST/HST wordt altijd in rekening gebracht op alle andere verkoperskosten, zoals listingkosten, Etsy Ads of Offsite Ads-kosten, of Pattern-abonnementskosten, onafhankelijk van registratiestatus.

Je ziet de belasting die je betaalt over je kosten weerspiegeld in de betaalrekening van je shop.

Verkoper belastbare status

Wat moet ik aan kosten betalen?

Verkoper is geregistreerd voor GST/HST

Er wordt GST/HST op alle verkoperskosten berekend.

Verkoper is niet geregistreerd voor GST/HST

GST/HST zal niet in rekening worden gebracht voor betalingsverwerking en transactiekosten voor de verkoop van een item waar Etsy de koper al GST/HST voor in rekening heeft gebracht.

Er wordt GST/HST op alle andere verkoperskosten berekend.

Verkoper uit Quebec is geregistreerd voor QST

Er wordt QST op alle verkoperskosten berekend.

Verkoper uit Quebec is niet geregistreerd voor QST

QST zal niet in rekening worden gebracht voor betalingsverwerking en transactiekosten voor de verkoop van een item waar Etsy de koper al QST voor in rekening heeft gebracht.

Er wordt QST op alle andere verkoperskosten berekend.

Verkoper in British Columbia

Er wordt PST op alle verkoperskosten berekend.

Verkopes in Manitoba of Saskatchewan

Er wordt geen PST op verkoperskosten berekend.

Als Etsy je belasting in rekening brengt over je verkoperskosten, overleg dan met je belastingadviseur of je die belasting bij je lokale belastingdienst kunt terugvorderen.

Hoe vul ik mijn Canadese belasting-ID in?

Volg deze stappen om jouw Canadese belasting-ID in aan je account toe te voegen:

1. Op Etsy.com open je jouw Shopmanager.
  2. Selecteer Financiën
  3. Kies Juridische en belastinggegevens
  4. Vul onder Canadese Belasting-ID jouw belasting-ID(s) in
  5. Selecteer Verstuur naar Etsy

1. Op Etsy.com open je jouw Shopmanager.
  2. Selecteer Financiën
  3. Kies Juridische en belastinggegevens
  4. Onder Additionele identificatie belastingbetaler kies je Gegevens toevoegen
  5. Selecteer in het dropdownmenu het soort ID die je wilt toevoegen
  6. Vul jouw belasting-ID in
  7. Selecteer Indienen

Controleer of je jouw ID in het juiste veld hebt ingevuld. Als je hem in het verkeerde veld zet (GST in het QST-veld, bijvoorbeeld) krijg je een foutmelding.

Waar vind ik het bedrag dat Etsy afdraagt?

De verkoop die wij aan Canada melden kun je vinden door je CSV-bestand met Bestellingen te downloaden.

Je Bestellingen-CSV gebruiken om de bedragen te zien:

1. Open de shopmanager.
  2. Kies Instellingen.
  3. Kies Opties.
  4. Selecteer de tab Download gegevens.
  5. Selecteer bestelling als het soort.
  6. Kies het jaar maar laat de maand leeg.
  7. Download en open het CSV-bestand.
  8. Zoek de koloom Land kopers en sorteer deze.
  9. Voeg de Verwerkingskosten en Netto bestelling kolommen toe voor verkopen die zijn afgerond door kopers in Canada.

Als er geannuleerde bestellingen zijn van Canadese kopers, moet je deze ook meetellen.

Je geannuleerde bestellingen vinden:

1. Open de shopmanager.
  2. Kies Bestellingen & Verzending.
  3. Kies de tab Voltooid.

Selecteer Geannuleerd rechts onder de status Voltooid.