Hoe stel ik het retourbeleid voor mijn listings in?

Door een retourbeleid voor jouw listings in te stellen, zien kopers duidelijk belangrijke informatie, waaronder:

• Welke items in jouw shop geretourneerd of geruild kunnen worden, indien van toepassing
  • Binnen welke periode je ruilingen en retouren accepteert

Je kunt voor elke fysieke listing die jij in je Etsy-shop verkoopt een ander retouren- en ruilingenbeleid instellen, of één specifiek beleid voor al je fysieke aanbiedingen. Kopers zien jouw retourbeleid wanneer ze jouw listings bekijken. Als je een verkoper buiten de EU bent, moet je een retourbeleid instellen wanneer je een listing voor een fysiek item bewerkt of aanmaakt, al is het maar om kopers te laten weten dat je voor die listing geen retourzendingen of ruilingen accepteert.

Als je shop-breed beleid voor zaken als annuleringen en privacy wilt opzetten, kun je dit doen via jouw shopbeleid

Ga naar een sectie:

Hoe stel ik het retouren- en ruilingenbeleid voor mijn listings in?

Bij het maken of beheren van je listings heb je de mogelijkheid om een nieuw retourbeleid aan te maken, of te kiezen uit je bestaande beleid als je die hebt. Wij hebben ook een template voor eenvoudig beleid dat je kunt kiezen in plaats van er zelf een te maken. Je kunt in je Listingsmanager ook voor meerdere listings tegelijk beleid maken en/of toepassen.

Om een retouren- of ruilingenbeleid via beleidsinstellingen te maken:

1. Ga naar je shopmanager
  2. Ga naar instellingen.
  3. Selecteer beleidsinstellingen.
  4. Ga naar Retouren en ruilingen.
  5. Selecteer de knop Beleid maken.
  6. Kies of je retouren en/of ruilingen voor dat item accepteert door het vinkje naast elke optie aan te vinken.
  7. Selecteer in het keuzemenu het tijdsbestek waarbinnen jij retourzendingen en ruilingen voor dat item accepteert.
  8. Selecteer Opslaan en toepassen
  9. Selecteer Publiceren

Als je in het verleden minstens één beleid hebt aangemaakt, wordt een suggestie getoond om het beleid te gebruiken dat je het meest op je actieve listings hebt toegepast. Selecteer Toepassen of selecteer Een ander beleid kiezen om te kiezen uit jouw bestaande beleid of om een nieuw beleid te creëren.

Zodra een beleid is aangemaakt, kan deze alleen worden verwijderd als deze niet aan een van jouw actieve listings gekoppeld is.

Hoe wijzig ik het retourbeleid van een listing?

Om het beleid dat je nu op een listing hebt toegepast te wijzigen:

1. Ga naar je shopmanager
  2. Selecteer Listings
  3. Selecteer de listing waarvan je het beleid wilt aanpassen.
  4. Ga naar Retouren en ruilingen
  5. Selecteer de knop Beleid maken.
  6. Selecteer uit een van jouw andere bestaand beleid. Bij het huidige beleid van de listings staat Toegepast
  7. Als je in plaats daarvan een nieuw beleid wilt aanmaken, kies je de knop Beleid maken

Via jouw listingsmanager kun je een retourbeleid op meerdere listings tegelijk toepassen:

1. Ga naar je shopmanager.
  2. Selecteer Listings.
  3. Selecteer de listing(s) waarvan je het beleid wilt aanpassen.
  4. Selecteer Opties voor wijzigen.
  5. Selecteer Retouren- en ruilingenbeleid aanpassen.
  6. Pas een bestaand beleid toe, of selecteer Beleid maken om nieuw beleid aan te maken.

Hoe gebruik ik een eenvoudig retourbeleid?

Als je ervoor kiest het sjabloon van het eenvoudige retourbeleid te gebruiken, worden de volgende instellingen op jouw listing toegepast:

• Kopers kunnen dit item retour sturen of ruilen.
  • Koper moet het binnen 30 dagen na levering terug sturen
  • Kopers zijn verantwoordelijk voor alle verzendkosten van retouren.*
  • Kopers zijn is verantwoordelijk voor al het waardeverlies (zoals overeengekomen met verkoper) als een item niet in originele staat wordt geretourneerd*

Kies deze optie door in de listingeditor Eenvoudig beleid toepassen te kiezen. Wanneer je tevreden met jouw listing bent, selecteer je publiceren.

* Deze instellingen zijn standaard op alle retouren en niet specifiek voor het eenvoudige retourbeleid.

Moet ik retouren of ruilingen accepteren?

Als je een verkoper buiten de EU bent, moeten al je listings van fysieke producten een retourbeleid hebben, zodat kopers weten wat ze kunnen verwachten als ze bij je kopen. Echter, of jij er wel of niet voor kiest om retouren of ruilingen op jouw listings te accepteren is volledig optioneel en hangt af van wat bij jouw onderneming past.

Volgens de consumentenbeschermingswetgeving in de EU moeten sommige verkopers echter een minimum retourbeleid van 14 dagen hanteren voor bestellingen die naar die landen worden verzonden. Voor meer informatie hier over lees je dit artikel over de EU-wetgeving aangaande retouren en ruilingen

Kunnen digitale downloads geretourneerd worden?

Het is niet mogelijk om retouren- of ruilingenbeleid voor jouw digitale listings op te stellen. Als een koper contact met je opneemt over een probleem met een digitaal item dat hij of zij heeft gekocht, kun je er nog steeds voor kiezen het probleem naar eigen goeddunken op te lossen.

Hoe kan ik retouren accepteren voor items waarvoor personalisatie optioneel is?

Als je een item in je shop aanbiedt die een koper kan kopen zoals het is of kan personaliseren, maar alleen retourzendingen wilt accepteren voor niet-aangepaste of gepersonaliseerde bestellingen, kun je kopers dat laten weten in de veelgestelde vragen van je shop. Je kunt dit ook in de beschrijvingen van de relevante listings benoemen.

De veelgestelde vragen van jouw shop aanpassen doe je zo:

1. Ga naar jouw Shopmanager
  2. Selecteer het potloodicoontje naast de naam van jouw shop onder  Verkoopkanalen
  3. Onder veelgestelde vragen kies je Een veelgestelde vraag toevoegen
  4. Selecteer in de dropdown Custom en gepersonaliseerde bestellingen
  5. In het tekstveld Antwoorden , specificeer je dat je geen retouren voor custom of gepersonaliseerde bestellingen accepteert.
  6. Selecteer Opslaan

Je kunt ook jouw Berichten aan Kopers  aanpassen om shoppers te laten weten dat je geen retouren voor custom of gepersonaliseerde bestellingen accepteert. Een Bericht aan Kopers staan op bevestigingspagina's en in de e-mail die kopers ontvangen wanneer ze iets in jouw shop kopen.