Czy mogę trwale usunąć konto Etsy?

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) oraz kalifornijska ustawa o prywatności konsumentów (CCPA) dają obywatelom większą przejrzystość co do tego, jak wykorzystywane są ich dane osobowe, a także więcej praw i większą kontrolę w tym zakresie. Zapewniają też prawo dostępu do tych danych oraz prawo do ich przeniesienia i usunięcia.

Jako użytkownik Etsy masz możliwość trwałego zamknięcia i usunięcia swojego konta. Trwałego usunięcia konta Etsy nie można cofnąć. 

Jeśli nie chcesz trwale usuwać konta, możesz rozważyć następujące opcje:

  • Zamknięcie konta Etsy: kiedy zamkniesz konto Etsy, przestanie ono być aktywne, ale będziesz mieć możliwość jego ponownego otwarcia.
  • Zamknięcie sklepu Etsy: jeśli chcesz zamknąć sklep Etsy, ale nadal móc dokonywać zakupów, możesz zamknąć tylko sklep bez zamykania całego konta. W każdej chwili możesz ponownie otworzyć swój sklep.
  • Anulowanie subskrypcji wiadomości e-mail od Etsy: możesz zachować swoje konto i zmienić ustawienia subskrypcji e-maili. Kiedy zrezygnujesz z subskrypcji, nie będziesz już otrzymać e-maili marketingowych, ale nadal będą przychodzić do Ciebie powiadomienia e-mailowe dotyczące transakcji i aktualizacji warunków korzystania, a także e-maile, których wysłania wymaga prawo.

Co zrobić, by trwale usunąć konto

Zanim trwale usuniesz konto Etsy, sprawdź, czy:

Aby trwale zamknąć i usunąć konto Etsy:

  1. Na Etsy.com kliknij Ty.
  2. Kliknij Ustawienia konta.
  3. Kliknij Prywatność.
  4. Kliknij przycisk Poproś o usunięcie swoich danych w sekcji Trwałe zamknięcie i usunięcie konta Etsy.
  5. Otrzymasz e-mail z instrukcjami dotyczącymi wykonania prośby o usunięcie konta.

Ze względu na ochronę bezpieczeństwa i konieczność weryfikacji prośbę o usunięcia konta można złożyć dopiero po zalogowaniu się na konto Etsy, które chcesz zamknąć i usunąć.

Proces trwałego usunięcia konta rozpocznie się dopiero, gdy wszystkie niedokończone sprawy, takie jak zaległe płatności, niezrealizowane zamówienia lub nierozpatrzone reklamacje, zostaną rozwiązane, i potrwa około dwóch tygodni. W zależności od usług, z których korzystasz (na przykład w zależności od tego, czy na Etsy kupujesz czy sprzedajesz), lub od tego, czy przy pomocy Twojego konta naruszono nasze zasady, możemy mieć obowiązek zachowania niektórych danych — z przyczyn prawnych, regulacyjnych i podatkowych oraz ze względu na konieczność zachowania bezpieczeństwa i zgodności — przez określony czas, po upływie którego dane te zostaną usunięte.

To usunięcie jest trwałe i Twoje konto nie będzie mogło zostać przywrócone. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce prywatności.

Czy mogę wykorzystać ten sam adres e-mail na nowym koncie Etsy?

Usunięcie konta Etsy nie „zwalnia” powiązanego z nim adresu e-mail, by można go było użyć na innym koncie Etsy. Raz wykorzystanego adresu e-mail nie można już nigdy użyć na innym koncie Etsy. Jeśli chcesz ponownie wykorzystać adres e-mail powiązany z usuwanym kontem Etsy, zmień adres e-mail powiązany z tym kontem, zanim je usuniesz.

Did this help?
Why didn’t this article help you? (select all that apply, required question)

Thanks for your feedback!

Nadal masz pytania?

Skontaktuj się z działem pomocy